El certamen presenta la graella d’una programació que va del 6 d’octubre al 16 de desembre amb artistes com Paco Ibáñez, Santiago Auserón, Rodrigo Cuevas, Blaumut, Marina Rosell, Pau Vallvé, La Ludwig Band, Núria Graham, Anna Andreu, Renaldo i Clara, Caïm Riba, Chicuelo o Carles Belda

Vilaplana i Altafulla s’afegeixen als municipis per on passarà l’Accents 2023 a més de la ciutat de Reus: Cambrils, Riudoms, el Morell, la Selva del Camp, Mont-roig del Camp i Botarell

 

 

Pau Alabajos i Caïm Riba a Vilaplana

Pau Alabajos – Diumenge 15 d’octubre – 12.30 h – Envelat Casal Vilaplanenc

El cantautor valencià ens presenta el seu vuitè treball Les hores mortes, una referència a un dels tres poemes del llibre Estimada Marta, de Miquel Martí i Pol, que ha musicat en aquesta nova aventura. El disc, format per diverses adaptacions literàries com el poema No passareu, d’Apel·les Mestres, o el manifest en vers Vuit de març, de Maria Mercè Marçal -que compta amb la col·laboració especial de les artistes Gemma Humet, Meritxell Gené i Marta Rius-, es completa amb un grapat de cançons d’amor i de guerra, temes inèdits escrits i compostos íntegrament per Pau Alabajos.

Caïm Riba – Diumenge 5 de novembre – 12.30 h – Plaça de la Riba

Caïm Riba, torna a escena amb nou disc, el quart de la seva carrera. Amb aquest nou treball El Racó dels Pensaments (RGB Suports, 2023) girarà per l’escena pop-rock de Catalunya. Caïm segueix en un gran moment després de la publicació de Llunes de Plutó (RGB Suports, 2021) amb el que va guanyar el millor disc de cançó d’autor en els premis Enderrock de l’any passat. Les melodies del nou treball continuen amb el bon rotllo, l’esperit alegre i vitalista del darrer disc. Les lletres de les seves cançons giren entorn de la idea que, el que és realment important a la vida, ja ho tenim.

 

El Festival 

L’Accents, impulsat per Empenta Cultural i dirigit des de la seva creació per Isaac Albesa, ha ofert més de 160 actuacions en una dècada, deu anys que han situat la ciutat de Reus i la resta de municipis com un referent dins la programació musical del nostre país. L’Accents, en aquesta edició especial que es va estrenar al maig amb Judit Neddermann, continua el seu compromís amb els artistes que canten en català i que procedeixen de la totalitat dels territoris de parla catalana, juntament amb propostes de cançó d’autor i música d’arrel procedents d’altres indrets de l’Estat, com Madrid o Astúries.

En aquesta edició, l’Accents, com ha fet des del seu inici, vol posar-se al costat de la defensa de la unitat de la llengua catalana, que en les últimes setmanes ha tingut seriosos atacs pels governs del País Valencià i les Illes Balears, i també altres atacs a la cultura que han viscut molts creadors darrerament per poder exposar les seves obres o els seus muntatges sense ser censurats o directament eliminats de les programacions públiques. Per aquest motiu, el director artístic va considerar més necessari que mai que el cantautor de 88 anys Paco Ibañez fos l’artista convidat per inaugurar l’Accents el 14 d’octubre al Teatre Fortuny dins de la seva gira internacional Nos queda la palabra i com a homenatge per la seva trajectòria en favor de la llibertat.  També el concert de  clausura, amb l’asturià Rodrigo Cuevas (16 de desembre al Teatre Fortuny), tindrà un component de reivindicació, gràcies a la presència d’un artista que s’ha caracteritzat per defensar la diversitat sexual, també atacada per alguns sectors polítics i socials.

Aquests són només 2 dels noms destacats d’aquesta edició dels 10 anys, que es completen amb altres propostes també consolidades, com el concert en el qual Blaumut també celebrarà els 10 anys com a formació, el 25 de novembre al Fortuny; o la col·laboració entre Reus Digital i LANOVA Ràdio de Reus amb l’Accents que permetrà portar a Santiago Auserón, l’ex cantant de Radio Futura, al Fortuny la nit del dia 11 de novembre, presentant el seu nou disc acompanyat de sis músics de jazz de primer nivell.

També a Reus, però al Bartrina, es podran veure les esperades actuacions de presentació dels nous discos de La Ludwig Band (27 d’octubre), Núria Graham (1 de desembre), Pau Vallvé (18 de novembre), o el fi de gira de Joan Reig (26 de novembre), que tindrà diversos convidats en un concert co presentat amb l’Associació de Concerts de Reus (ACR).

Encara a Reus, però a la Sala Santa Llúcia -un altre dels espais habituals de l’Accents-, el 7 de desembre podrem escoltar a la cantant de les Garrigues Meritxell Gené amb el seu nou projecte amb Santi Careta i Guillamino amb el seu particular homenatge a Gabriel Ferrater i l’endemà, el reusenc resident a Madrid Joel Reyes presentarà un concert especial per celebrar 30 anys als escenaris i els 20 anys de la seva arribada a Madrid.

 

La resta de poblacions

Des de la direcció de l’Accents es valora mot positivament l’esforç que fan els municipis col·laboradors per portar artistes de primer nivell o grups emergents. Així, a Riudoms es podrà escoltar la gira de comiat de la històrica cantautora penedesenca Marina Rossell (12 de novembre); a Cambrils, a banda de Montse Castellà, hi tocarà el guanyador del Portautors, Gabriel Kazz (3 de novembre); Mireia Feliu (5 de novembre) amb el seu homenatge a la seva tieta Núria Feliu i el nòrdic Halldoor Mar, conegut com a katalonski, que actuaran a la Cripta de l’Ermita. La Selva del Camp permetrà veure en un espai tan emblemàtic com el Castell del Paborde la cantautora Anna Andreu (4 de novembre) acompanyada de Maria Arrufat i la cantautora Namina (2 de desembre), que torna a l’Accents liderant una potent banda de jazz. Al Morell, s’ha programat la presentació del nou disc de Carles Belda i el conjunt Badabadoc en un concert vermut coincidint amb la Festa Major el 17 de novembre; la valenciana Esther actuarà a Mont-roig del Camp el 22 d’octubre i a Vilaplana, les actuacions del valencià Pau Alabajos  (15 d’octubre) i de Caïm Riba (5 de novembre), presentant els seus darrers treballs discogràfics en dos concerts vermut. Botarell continua present a l’Accents amb l’estrena absoluta de l’espectacle Dones de Paraula (8 d’octubre, Parc Botànic), un projecte format per quatre cantants de les nostres comarques: Anna d’Ivori, Txell Mas, Nerea Bassart i Maria Jacobs. Finalment, Altafulla s’estrena a l’Accents amb un concert al Casal la Violeta que permetrà escoltar el 28 d’octubre el nou disc del grup de Lleida Renaldo & Clara, titulat La boca aigua.

 

Nova edició del cicle Som Flamencs

L’Accents oferirà enguany una nova edició del cicle Som Flamencs que portarà algunes de les formacions catalanes més importants del gènere. Així, Chicuelo presentarà Caminos el 9 de desembre al Fortuny amb un concert co presentat també amb l’Associació de Concerts de Reus; Laboratoria Flamenco presentarà nou espectacle al Morell la nit del divendres 17 de novembre; el duet Miranda Fernández & Marina Paje actuaran al Centre Polivalent de Miami Platja la tarda del dia 11 de novembre i la Casa Navàs veurà dues formacions de flamenc en català: Albert Cases Trio (10 de novembre) i Pere Martínez (24 de novembre) acompanyat de Marc López.