El pregó, tret de sortida de la Festa Major de Vilaplana

Divendres 6 d’octubre a 2/4 de 9 del vespre Genís Torres Aymamí era la persona escollida per fer el pregó d’inici de la Festa Major de Vilaplana. Amb la plaça de la Vila plena, Torres va relatar l’evolució i el pas dels temps de les cases del municipi, des de la perspectiva constructiva. Tot i que actualment ja està jubilat, Torres va treballar des dels 14 anys a l’empresa familiar dedicada al món de la construcció.

Tot seguit, l’Associació Cultural Lo Pedrís va lliurar el guardó a la Vilaplanenca de l’any 2023 a Maria “Júlia” Aixalà. Posteriorment, la filòloga Carme Oriol que va inaugurar l’exposició “Llum a l’ànima” de Palmira Jaquetti. L’exposició es podrà visitar fins a finals de mes als baixos de l’Ajuntament. Un cop finalitzat l’acte es va oferir una copa de cava a tots els assistents.

 

Dissabte d’esport, música i cultura popular

El Club d’Excursionisme Vilaplana va organitzar la primera cronoescalada al Campanar, una prova en la qual les persones participants sortien de la plaça de la Vila, seguien pel carrer Sant Sebastià, Plaça Pau Casals i seguien per les darreres fins al Casal, des d’allí continuaven direcció al carrer Major per arribar a l’església i pujar corrent les escales del campanar fins arribar a dalt de tot, on el Pere Ramon Aymamí tocava la campana tant bon punt les persones participants posaven els dos peus a terra de la planta del campanar. El toc de campana indicava l’arribada del corredor i donava la sortida al següent corredor. Prop de 15 persones van participar-hi. Els resultants van ser els següents:

Categoria Masculina:

  1. Edgar Bonet
  2. Roger Mariné
  3. Xavi Serramia

Categoria Femenina

  1. Jes Bonet
  2. Aina Juanpere
  3. Marina Bertran

Simultàniament, a l’envelat del casal, unes 20 famílies participaven al taller d’elements festius i bestiari, en el qual podien elaborar diversos elements, com ara dracs, mulassa, capgrós català, conill, etc. Després d’unes quantes hores de dedicació i suor per part de mares i pares, els elements festius van veure la llum i lluïen amb molt de goig esperant la cercavila festiva de la tarda.

Puntualment a 2/4 de 6 el Carrasclet i els gegants d’Alforja començaven la cercavila des del Passeig de la Mussara fins arribar a la Plaça de la Riba, acompanyats pels elements festius creats al taller del matí, i fent parada a la Plaça de la Vila per fer una ballada.

A les 7 de la tarda, el grup Le Même va iniciar el seu repertori musical carregat d’improvisació i llibertat actuant per tots els espais de la plaça de la Riba. L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Escola Cingle Roig va oferir servei de barra i, un cop la brasa estava al punt, la llangonissa va començar a escampar-se per la plaça convertint-se en el berenar sopar de la majoria d’assistents.

Va cloure la vetllada, el Lluert de Foc de Castellvell del Camp que acompanyat dels timbalers va oferir diversos balls amb pirotècnia i sense.

 

Jocs infantils, taller d’origami i memòria històrica amb la projecció d’Un cel de plom

El diumenge començava amb taller d’origami a càrrec d’Origami, Art i Teràpia on els prop de 40 assistents han après a fer una grua i una capsa de paper. Per als més petits, l’envelat acollia diverses atraccions inflables, jocs tradicionals, pinta cares, tatuatges i tot tipus d’activitats.

A la tarda, a la Sala del Casal Vilaplanenc es va projectar la pel·lícula Un cel de plom que narra la captura i deportació de Neus Català, la darrera supervivent catalana dels camps d’extermini nazi de Ravensbrück. En acabar, el director Miquel Romans i la professora Carme Maigí, van conversar sobre el film i el públic assistint va poder intercanviar opinions.

Dimecres 11, la Festa Major continua amb el Concert Jove. Podeu consultar tota la informació de la Festa Major de Vilaplana, aquí.

Galeria de fotos